Alles over studiekeuzes

Overal waar je bent maak je keuzes. Dit kunnen grote maar ook kleine keuzes zijn, met veel invloed en weinig invloed. Een voorbeeld van grote invloedbare keuze is het maken van een profielkeuze als je in de 3e klas (van de HAVO of VWO) en bij VMBO in de 2e klas zit.

Als derdeklasser of tweedeklasser, zit je in het laatste jaar van de onderbouw. Je hebt je basis in die 3 of 2 jaar gevormd voor de bovenbouw. Wanneer je naar de bovenbouw gaat, is het maken van een profielkeuze noodzakelijk. Jij gaat je verdiepen in de stof van vakken die bij jou passen, die jij leuk vind en waar jij later je beroep van wilt maken!

In Nederland zijn er 4 verschillende profielkeuzen waar je uit kan kiezen. Deze zijn; Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid, Cultuur en Maatschappij en Economie en Maatschappij. Naar de benamingen van de profielen kun je al lichtelijk achterhalen wat het profiel inhoud. Hieronder worden de profielen kort en bondig uitgelegd;

 

‘Natuur en Techniek’

In deze richting krijgt de leerling de exacte vakken geboden. Dit zijn vakken zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Deze leerlingen kiezen voor een technische kant; wiskunde, bouwen en ontwerpen.

 

‘Natuur en Gezondheid’

In deze richting krijgt de leerling te maken met veel medische en biologische aspecten. Dit zijn vakken zoals biologie en natuurkunde.

 

‘Cultuur en maatschappij’

In deze richting leert de leerling zijn creativiteit te ontwikkelen en dit over te brengen op mensen. De leerling leert hoe hij/zij om moet gaan met de medemens en de leerling krijgt veel te maken met communicatie.

 

Economie en maatschappij’

In deze richting krijgt de leerling veel te maken met de financiën. De leerling zal veel rekenen en onderzoeken. Dit profiel is passend bij een leerling die in de toekomst de zakenwereld in wil gaan.

 

Voor het maken van een keuze uit de verschillende profielen, leert de leerling in het 3e of 2e jaar naar zich zelf te kijken; Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Dit kan de leerling te weten komen door verschillende testen uit te voeren. In die testen vul je vragenlijsten in die gaan over kwaliteiten, interesses etc. Een test, wordt ook wel een profielkeuze-test genoemd.

Wanneer je zeker weet wat bij je past, wat je wil en wat je kan, maak je een keuze voor jezelf. Hierna laat je dit goedkeuren door je docent, geeft hij/zij dit advies ook? Zo ja, dan blijkt dit een geschikte keuze voor jou!