
Sigmund Freud staat in de Hall of Fame. Waarom? Hij was dé eerste ontdekker en wetenschapper achter het psychologische brein van de mens. Zijn theorie gaat onder andere over de psychologie van het kiezen. Zo ontdekte hij het bekende; Id, Ego & Superego.
Biografie
Sigmund Freud was een Oostenrijkse neuroloog en psychiater. Hij werd geboren op 6 mei 1856 in Freiberg (Moravië) en stierf vervolgens in Londen op 23 september 1939. Sigmund was van Joodse afkomst. Hij belande in het Verenigd Koninkrijk door de Tweede Wereld Oorlog (1940-1945) Omdat hij moest vluchten door de overname van Oostenrijk door nazi-Duitsland doordat hij van Joodse afkomst was.
Sigmund Freud maakte zijn kinderjaren door in een normaal gezin. Zijn vader was een wolhandelaar en heette Kallamon Jacob Freud (1815-1896) en zijn moeder was Amalia Freud (1835-1930), ook had Freud nog 7 broers en zussen.
Na de afronding van zijn basisonderwijs studeerde hij geneeskunde in Wenen. In zijn beginjaren deed Freud veel onderzoek in de neurologie. Tot hij op reis ging. Tijdens een studiereis naar Parijs in 1855 maakte hij kennis met een collega; neuroloog Jean-marie Charcot. Jean-Marie leerde Freud veel op het gebied van een andere inzicht krijgen op geestenziektes. Dit deed hij door klinische methodes. De neuroloog wist vooral veel over de aspecten hypnose en hysterie.
Doordat Freud meer inzicht had gekregen op het gebied van psychologie en neurologie ontwikkelde hij samen met Josef Breuer nieuwe theorieën. Deze theorieën stonden tegenover de bestaande gedachtes en theorieën. Doormiddel van deze tegenstelling werd Freud bekend.
Freud besteedde met zijn theorie veel aandacht aan het ‘onbewuste’. Tegenovergesteld van de wetenschap van die tijd; deze ging uit van de meetbare wetenschap. De theorieën van Freud werden bekender en populairder onder de bevolking. Maar, Breuer werd steeds minder eens over de theorieën van Freud, dus scheidden ze van elkaar. Ieders ging verder met zijn/haar theorieën.
Freud werd bekender en bekender. Dit leidde ertoe dat hij werd benoemd tot hoogleraar in Wenen. Destijds werkte hij samen met Carl Gustav Jung (die later ook zal scheidden van Freud om de zelfde reden als Breuer) Freud werkte in de 20e eeuw verder aan zijn theorieën en ontwikkelde een groot getale aantal boeken.
Het werk van Freud had ook een keerzijde; zijn theorieën hadden een grote nadruk op de seksualiteit. Destijds was seksualiteit taboe, een onderwerp waar niet over gesproken over gepraat mocht worden. Maar zijn theorie kreeg wel aanzicht. Zijn theorieën hadden grote invloed op de geesteswetenschappen. Niet alleen dat, maar ook op de manier van het schrijven van de literatuur. Deze invloed van hem is op de dag van vandaag nog merkbaar.
In 1938 verhuisde Freud naar London. Freud werkte hier ook aan zijn ideeën en theorieën. Deze paste hij aan en veranderde hij, tot hij stierf in 1939.
Denkwijze van Sigmund
De theorieën die aan Sigmund Freud behoren zijn theorieën over het menselijke brein; over het psychische gedeelte hiervan.
Zo onderscheidden Freud het menselijke brein in 3 delen; het Id, het Ego en het Superego. Doordat deze 3 delen samenwerken, kunnen er onder andere keuzes gemaakt worden in je leven.
Het Id is het onbewuste deel van je brein dat 2 verschillende soorten energie opwekt. Zo wekt het Id Eros.
Eros is de seksuele energie. Ook wekt het Id Tanatos, de woede. De functie van het Ego is hierbij om deze twee verschillende energieën in bedwang te houden. Doordat het Ego, Eros en Tanatos in bedwang houdt, functioneren vele mensen normaal in het dagelijks leven. Wanneer dit ego-mechanisme niet functioneert neemt het Id de overhand. Een voorbeeld hiervan is het dromen in de slaap van mensen. Freud zag dromen als een belangrijke beleving van onderliggende menselijke behoeften. Het Ego is bijna altijd sterker dan het Id. Het Ego biedt veel weerstand en verdringt de gedachtes van het Id. Deze weerstand en verdringing wordt gedaan door mechanismen in het Ego. Wanneer deze in normale mate voorkomen, doen deze dus nuttig werk. Dit kun je merken aan dat veel mensen niet voor hun gedachtes uit komen.
Het Superego is een slag apart. Bij het Superego, zien mensen het beeld van hun ideale zelf. In het Superego zitten dan ook de normen en waarden vastgesteld. Deze normen en waarden zijn meegegeven door de omgeving waar de persoon zich in bevindt. Normen en waarden zijn de dingen die een persoon juist wel of niet normaal vindt, wel of niet goed, mooi of niet mooi. Denk bijvoorbeeld aan boeren; keur jij dit als oké of zie jij dit als asociaal?
Het Superego en het Id staan tegenover elkaar. Het Superego is gericht tegen de seksuele en agressieve energie. Het Ego staat tussen deze twee in. En gaat voor de middenweg bij keuzes. Zie afbeelding.
Conclusie
Het Id, Ego en Superego hebben dus erg veel te betekenen voor de keuzes van de mens. Wanneer deze dus niet goed samenwerken kunnen dit gevolgen hebben. Stel dat het Ego niet goed werkt, dan wordt er geen weerstand geboden. Mensen kunnen dus voor hun gedachtes uit komen over iets of iemand en daar iemand mee beledigen. Of stel dat de agressie niet verdrongen wordt, kan de mens in staat zijn om agressieve dingen te doen terwijl als de ego-mechanismen goed hadden gewerkt, de actie waarschijnlijk niet was ondernomen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb