De psychologie van het kiezen

Keuzes maken worden door veel mensen lastig gevonden. Ga jij voor die optie of voor die andere? Kies jij voor het T-shirt of de trui? Ga jij huiswerk maken of niet? Wat trek ik vandaag aan? Er bestaan verschillende soorten keuzes. Hierbij kan het gaan om grote of kleine keuzes. Keuzes die veel invloed kunnen hebben op anderen of keuzes die je maakt voor je toekomst. Een korte opsomming van grote en kleine keuzes;
Kleine keuzes;
- Huiswerk maken of gamen
- Het eten van een pizza of een bakje patat
- Vanavond uitgaan of thuis blijven
Grote keuzes;
- Het kiezen van welke studie
- Een vakantie boeken of thuis vakantie vieren
- Voor een koophuis of huurhuis gaan
Keuzes maken kan dus veel maar ook weinig invloed hebben op je leven. Het nemen van de goede beslissing is dus ook verantwoord. Bij het kiezen speelt je gevoel en verstand mee. Zo kan je verstand zeggen dat je het één moet doen, terwijl je verstand zegt dat het verstandiger is te kiezen voor de andere optie.
Is keuzes maken lastig?
Als je beslissingen neemt kunnen daar grote gevolgen aan zitten, zoals het kopen van een auto. Om de gevolgen goed te overzien kun jij je het beste goed laten informeren over deze gevolgen.
Bij het nemen van keuzes waarbij je soms moet kiezen tussen het één of het andere, wordt je wel eens voor het blok gezet. Je neemt vaak een keuze waarbij je iemand tevreden stelt en iemand teleur. Terwijl jij natuurlijk iedereen tevreden wilt stellen.
Mensen vinden vaak het maken van keuzes lastig omdat zij bang zijn voor een negatief gevolg of bang zijn om fouten te maken.
Makkelijker kiezen
Er zijn verschillende karakters die mensen kunnen hebben; charmant, dapper, nauwkeurig en zelfstandig. Zo kun je als karakter hebben dat je veel twijfelt; je bent dan ook wel een twijfelaar. Hieronder staan een aantal hulpmiddelen opgesomd voor de twijfelaar;
Het bedenken dat keuzes niet altijd definitief hoeven zijn
Sommige keuzes lijken definitief voor altijd, maar dit is meestal niet het geval. Vaak kan een besluit nog wel teruggedraaid worden. In het geval wanneer jij je besluit niet meer terug kan draaien, kun jij altijd je genomen besluit volgen en kijken wat het joù oplevert. Zie je keuze positief in.
Krijg inzicht in je twijfels
Waarom twijfel ik? Vraag jezelf af waarom je die keuze moét maken, waarom je dat product juist zo graag wil hebben. Waarom vind ik dat zo belangrijk? Wat heb ik hieraan ten opzichte van de andere keuze?
Een lijstje maken van de voor- en nadelen
Bepaal voor jezelf wat de voors en tegens van de keuze kunnen zijn. Bedenk goede argumenten en koppel aan ieder argument een cijfer. Het hoogste cijfer geef je aan je beste argument. De laagste natuurlijk aan de slechtste. Is je beste argument doorslaggevend?
A of B?
Wanneer een twijfelaar zekers niet weet welke beslissing hij/zij moet nemen. Verdeel de keuzes in A of B. Kies daarna een letter. Na een letter gekozen te hebben doe je daarna niets. Je wacht af. Verontrust jou deze keuzen? Of stelt de keuze je tevreden? Wanneer jij dus duidelijk onrustig bent weet jij dus wat je beter kan kiezen.
Goed is goed genoeg
Een twijfelaar kan vaak niks verder met zichzelf. De twijfelaar kan soms beter naar anderen in de omgeving luisteren. Hij/zij kan proberen hun advies of mening aan te nemen. Wanneer zij dus tegen de twijfelaar zeggen dat hij\zij niet zo moeilijk moet doen, doe dan ook niet moeilijk. Als twijfelaar moet je niet denken; ‘Is dat andere apparaat niet beter?’. Nee, als twijfelaar kun je beter denken; ‘Goed is goed genoeg’.
Het doorhakken van de knoop
Een twijfelaar kan soms erg met zichzelf in de knoop liggen. Te veel nadenken, piekeren, stressen en twijfelen is niet goed voor een mens; er kunnen zelfs hoofdpijn en andere klachten van optreden. De twijfelaar moet stoppen met twijfelen en de knoop gewoon eens doorhakken. Eenmaal een keuze gemaakt is weten waar de twijfelaar aan toe is.
Lef hebben
Bij twijfelen kunnen mensen om de twijfelaar heen ook een grote invloed hebben. Zij zeggen het tegenovergestelde van wat de twijfelaar denkt. Dit maakt de twijfelaar ook aan het twijfelen. De twijfelaar moet in dit geval denken aan wat hij/zij leuk vind, niet aan wat de anderen leuk vinden. De twijfelaar moet niet bang zijn om er dan niet meer bij te horen.
Onderzoek naar het maken van keuzes
We vragen ons allemaal wel eens af; wat is de psychologie achter het maken van keuzes. Wat is beter? Iemand veel keuzemogelijkheden aanbieden of juist weinig? Als je kijkt naar de maatschappij van nu, kun je met een gevarieerder aanbod een grotere doelgroep bereiken en meer verkopen.
De sociale wetenschappers Lepper en Iyengar onderzochten onlangs de psychologie van het kiezen. De uiteindelijke conclusie van het wetenschappelijk onderzoek was verbazend. Zo kan het maken van een te grote keuze leiden tot frustratie en kan het demotiverend werken. En zo kan een te groot aanbod van keuzes, zelfs leiden tot het maken van helemaal geen keuze. Zie dan als voorbeeld de Media Markt. Daar hebben zij ook een groot aanbod aan tv’s wat dus kan leiden tot het maken van helemaal geen aankoop van een tv.

Maak jouw eigen website met JouwWeb